Analysis of the Supply Chain of Yucatán Habanero Pepper and its Designation of Origin

Keywords: Supply, commerce, market, supply chain, designation of origin

Abstract

Supply chains have become important tools to study economic relationships because they can be used to understand different processes, agents, and characteristics involved in a product, from its origin until it reaches consumers’ hands. This study aims to characterize the supply chain of Yucatán habanero pepper, adopting a documentary method and field research, in order to examine its operation and the impact it has experienced since the Protected Designation of Origin (PDO) was obtained. Two techniques were employed to collect information: (1) documentary research and (2) semi-structured interviews with the actors in the supply chain of habanero pepper. This qualitative study found that intermediaries (not producers, as one might think) benefit the most from the supply chain. Furthermore, the PDO is not being exploited as planned because, as the standards required for the PDO are not met, the logo cannot be used to obtain a surcharge for this important vegetable in international markets. For that reason, a regulatory commission for habanero pepper should be created to establish the foundations to integrate its supply chain, which would cover the Yucatán peninsula because the PDO also includes the States of Campeche and Quintana Roo.

Author Biographies

José Apolinar Zapata-Aguilar, Universidad Tecnológica Metropolitana

Doctor en Análisis Estratégico y Desarrollo Sustentable, Universidad Tecnológica Metropolitana,
Mérida-México, jose.zapata@utmetropolitana.edu.mx

Pablo Pérez-Akaki, Universidad Nacional Autónoma de México

Doctor en Geografía Económica, Universidad Nacional Autónoma de México,
Naucalpan de Juárez - México, ppablo@apolo.acatlan.unam.mx

Carlos Antonio Moo-Novelo, Universidad Tecnológica Metropolitana

Maestro en Gobierno y Políticas Públicas, Universidad Tecnológica Metropolitana,
Mérida-México, carlos.moo@utmetropolitana.edu.mx

References

Barrientos Felipa, P. (2015) La cadena de valor del Cacao en Perú y su oportunidad en el mercado mundial. Semestre Económico, 18(37), 129-156. https://doi.org/10.22395/seec.v18n37a5

Bianchi, E. & Szpak C. (2013) Cadenas Globales de Producción: implicancias para el comercio internacional y su gobernanza. https://flacso.org.ar/wp-content/uploads/2014/10/Cadenas-globales-de-producci%c3%b3n-FLA_OMC_18_Cadenas.pdf

Biggeri, M., Ciani, F., & Ferrannini, A. (2017). Aid effectiveness and multilevel governance: The case of a value chain development project in rural Ethiopia. The European Journal of Development Research, 29(4), 843-865. https://doi.org/10.1057/s41287-016-0064-1

Cava Jiménez, J. A., Millán Vásquez de la Torre, M. G., & Hernández Rojas, R. (2019) Analysis of the Tourism Demand for Iberiam Ham Routes in Andalucía (Southern Spain): Tourist Profile. Sustainability, 11(16), 1-21. https://doi.org/10.3390/su11164278

Comisión Económica para América Latina y el Caribe. (2016). Cadenas de Valor. https://biblioguias.cepal.org/c.php?g=159548&p=1044467

Diario Oficial de la Federación (2012). Proyecto de Norma Oficial Mexicana PROY-NOM-189-SCFI-2012, Chile habanero de la Península de Yucatán (Capsicum chinense Jacq.)-Especificaciones y métodos de prueba. http://www.dof.gob.mx/normasOficiales/4730/seeco2/seeco2.htm

Errázuriz Tortorelli, C. (2010) Indicaciones geográficas y denominaciones de origen: propiedad intelectual en progreso. Revista Chilena de Derecho, 37(2), 207-239. https://www.jstor.org/stable/41614274

Espejel Blanco, J. & Fandos Herrera, C. (2009) Una aplicación del enfoque multiatributo para un producto agroalimentario con Denominación de Origen Protegida: el Jamón de Teruel. Estudios sociales (Hermosillo, Son.), 17(33), 136-161. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0188-45572009000100005&lng=es&tlng=es

Fearne, A., Garcia Martinez, M., & Dent, B. (2012). Dimensions of sustainable value chains: implications for value chain analysis. Supply Chain Management, 17(6), 575-581. https://doi.org/10.1108/13598541211269193

Flores Novelo, A., Jiménez Díez, O. & Eastmond, A. (2008) Análisis comparativo de la estructura de los canales de distribución de chile habanero y miel en Yucatán. XII Congreso Anual de la Academia de las Ciencias Administrativas A.C. (ACACIA). http://acacia.org.mx/busqueda/pdf/M03P28.pdf

García Muñiz, A. S., & Solís Arias, V. (2014). Comercio Internacional: cadenas Globales de Valor. Una aproximación desde la teoría de redes. Revista de Economía Mundial, (37), 151-180. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=86632964007

Gereffi, G. (2001). Las cadenas productivas como marco analítico para la globalización. Revista latinoamericana de economía, 32(125), 9-37. http://dx.doi.org/10.22201/iiec.20078951e.2001.125.7389

González Andrade, S. (2015) Cadena de Valor económico del vino de Baja California México. Estudios fronterizos, 16(32) 163-193. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-69612015000200006&lng=es&tlng=es

Granados Rojas, L. G. (2004). Indicaciones geográficas y denominaciones de origen. Un aporte para su Implementación en Costa Rica. https://www.cadenagro.org/images/Descargas/articulosleonardo/ig%20y%20do-un%20aporte%20para%20su%20implementacion%20en%20costa%20rica-iica-prodar-lgranados2004.pdf

Hernández Rojas, R. D. (2018) El turismo gastronómico en Andalucía: factores de Análisis. Revista Espacios, 39(22), 15. https://www.revistaespacios.com/a18v39n22/a18v39n22p15.pdf

Kosacoff, B., López, A. & Pedrazzoli, M. (2007). Comercio, inversión y fragmentación del mercado global: ¿está quedando atrás América Latina? http://catalogo.econo.unlp.edu.ar/meran/opac-detail.pl?id1=7574#.XekcfOhKiUk

Kuijpers, R., & Swinnen, J. (2016). Value Chains and Technology Transfer to Agriculture in Developing and Emerging Economies. American Journal of Agricultural Economics, 98(5), 1403-1418. https://doi.org/10.1093/ajae/aaw069

Los, B., Timmer, M. P., & de Vries, G. J. (2015). How global are global value chains? A new approach to measure international fragmentation. Journal of Regional Science, 55(1), 66-92. https://doi.org/10.1111/jors.12121

Maldonado Reyes, R. (2013). Caracterización y evaluación de tres poblaciones de chile habanero (Capsicum chínese Jacq.). (tesis de pregrado). http://www.itzonamaya.edu.mx/web_biblio/archivos/res_prof/agro/agro-2013-12.pdf

Martín Cerdeño, V. J. (2006) Denominaciones de origen: una revisión en el mercado alimentario español. Distribución y consumo, 16(90), 81-114. https://www.mapa.gob.es/ministerio/pags/biblioteca/revistas/pdf_DYC/DYC_2006_90_87_113.pdf

Molano Pineda, E., Rico López, J., Tobón Palacio, A. M., Arbeláez Arango, T., Rendón Rincón, E., Correa Cadavid, C., Jiménez Osorio, A., González, S., & Ceballos Ramírez, S. L. (2017) Significado y utilidad de la denominación de origen protegida –DOP- para los productores de loza del Carmen de Viboral. Science of Human, 2(2), 191-206. https://www.funlam.edu.co/revistas/index.php/SHA/article/view/2471/1887

Molina, M. S. (2015). La protección de la denominación de origen, indicación geográfica e indicación de procedencia. Estudio comparativo de las legislaciones de los Estados latinoamericanos y español. Revista Iberoamericana de Viticultura, Agroindustria y Ruralidad, 2(6), 46-69. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=4695/469546447004

Mudambi, R., & Puck, J. (2016). A Global Value Chain Analysis of the ‘Regional Strategy’ Perspective. Journal of Management Studies, 53(6), 1076-1093. https://doi.org/10.1111/joms.12189

Ocampo Thomason, P., Cocom Vazquez, J. M., & Puc Canul, L. A. (2014) Diagnóstico histórico de la producción de chile habanero, papaya, plátano y miel en el sureste de México. http://www.fec-chiapas.com.mx/sistema/biblioteca_digital/diagnost-produccion-sureste.pdf

Moo Xix, F. J., Morales González, M. A., & Canto Esquivel, A. M. (2016) Recursos capacidades de dos microempresas productoras de salsa de chile habanero. 21° Encuentro Nacional sobre Desarrollo Regional en México. http://ru.iiec.unam.mx/3297/1/239-Moo-Morales-Canto.pdf

Ríos, A. (26 de septiembre de 2014). Entrevista con José Apolinar Zapata-Aguilar. http://asam.centrogeo.org.mx/stories/descargas/resultado-5/insam_cambio-climatico-diagnost-produccion-sureste.pdf

Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación (2012) Plan Rector del Sistema Producto Chile. httpS://dev.pue.itesm.mx/sagarpa/estatales/EPT%20COMITE%20SISTEMA%20PRODUCTO%20CHILE%20YUCATAN/PLAN%20RECTOR%20QUE%20CONTIENE%20PROGRAMA%20DE%20TRABAJO%202012/PR_CHILE_YUC_2012.pdf

Stevens, C. (2001). Value Chains and Trade Policy the Case of Agriculture. IDS Bulletin, 32(3), 46-59. https://doi.org/10.1111/j.1759-5436.2001.mp32003006.x

Tamayo Manrique, J., Martínez y Ojeda, E., Monforte Méndez, G., Munguía Gil, A., & Ruiz Martínez, A. (2014) La agroecología como propuesta de modelo de producción aplicado al cultivo de chile habanero en Peto, Yucatán. Revista Mexicana de Agronegocios, 35, 969-978. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=14131676006

Trejo-Pech, C. O., López-Reyna, M. C., House, L. A., & Messina, W. (2010). Appellation of Origin Status and Economic Development: A Case Study of the Mezcal Industry. International Food and Agribusiness Management Review, 13(2), 117-136. https://doi.org/10.22004/ag.econ.93346

Valenciano, J. de P. & Román Sánchez, I. M. (2011) La importancia de la denominación de origen en la industria vitivinícola española. CIENCIA Ergo-Sum, 18(2), 135-144. https://cienciaergosum.uaemex.mx/article/view/7411

How to Cite
Zapata-Aguilar, J. A., Pérez-Akaki, P., & Moo-Novelo, C. A. (2020). Analysis of the Supply Chain of Yucatán Habanero Pepper and its Designation of Origin. Revista CEA, 6(11), 109–125. https://doi.org/10.22430/24223182.1406

Downloads

Download data is not yet available.
Published
2020-01-30
Section
Research Papers

Altmetric

Some similar items: