Bottlenecks of Managerial Processes at Banana Production Units in Milagro, Ecuador

Keywords: Process development, agricultural productivity, strategic planning, industrial productivity, agricultural production

Abstract

The production of banana in Milagro Canton (Guayas Province), Ecuador, presents multiple opportunities for improvement from the managerial standpoint. We applied an instrument to collect information and explain, using qualitative indicators, the bottlenecks that are generated in the production process of 180 small-sized producers in the area. The analysis revealed recurrent factors and their influence on managerial processes, some of which slow down the local economy and make it less competitive and efficient. The findings highlight the bottlenecks of the area under study: poor planning by producers, limited use of log sheets, low productivity of the area, and uncontrolled use of agrochemicals in the plantations. Based on our analysis, in order to overcome these bottlenecks, multiple actions can be incorporated: regular planning of activities, identification of process needs, continuous review of issues, unification of agronomical control criteria to minimize environmental impact, and design and implementation of technical support for agricultural production.

Author Biographies

Paulo Humberto Centanaro, Universidad Agraria del Ecuador

Magister Scientiarum en Docencia Universitaria, Universidad Agraria del Ecuador,
Guayaquil-Ecuador, pcentanaro@uagraria.edu.ec

Juan Carlos Nava, Universidad del Zulia

Doctor en Ciencias sociales, Universidad del Zulia,
Maracaibo-Venezuela, navauniversidaddelzulia@gmail.com

References

Acurio Armas, J. A.; Bustillo Mena, S. F.; Triviño Vera, K.; Cartagena Herrera, M. E. (2018). Modelo de comercialización de productos generadores del valor agregado en base al banano. Dilemas Contemporáneos: Educación, Política y Valores, v. 6, n. edición especial. http://www.dilemascontemporaneoseducacionpoliticayvalores.com/index.php/dilemas/article/view/910

Altieri M.; Toledo V. (2011). The agroecological revolution of Latin America: rescuing nature, ensuring food sovereignty and empowering peasants. The Journal of Peasant Studies, v. 38, n. 3, 587-612. https://doi.org/10.1080/03066150.2011.582947

Arias, F. G. (2012). El proyecto de investigación: introducción a la metodología científica (Sexta edición). Editorial Episteme.

Bautista, R. G. (2015). Efectos del ácido giberélico y acido húmico en las tres últimas manos del racimo de banano (Musa sapientum) en la parroquia Lorenzo de Garaicoa, Cantón Simón Bolívar, provincia del Guayas (Trabajo de grado). https://cia.uagraria.edu.ec/cia_inv_view.php?id=30288&option=view

Benjumea-Arias, M. L.; Villa-Enciso, E. M.; Valencia-Arias, J. (2016). Beneficios e impactos del teletrabajo en el talento humano. Resultados desde una revisión de literatura. Revista CEA, v. 2, n. 4, 59-73. https://doi.org/10.22430/24223182.172

Bugaud, C.; Deverge, E.; Daribo, M. O.; Ribeyre, F.; Fils‐Lycaon, B.; Mbéguié‐A‐Mbéguié, D. (2011). Sensory characterisation enabled the first classification of dessert bananas. Journal of the Science of Food and Agriculture, v. 91, n. 6, 992-1000. https://doi.org/10.1002/jsfa.4270

FAOSTAT. (2015). Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. Estadísticas en línea. http://faostat.fao.org/DesktopDefault.asp291

Fethke, N. B.; Schall Jr, M. C.; Chen, H.; Branch, C. A.; Merlino, L. A. (2020). Biomechanical factors during common agricultural activities: Results of on-farm exposure assessments using direct measurement methods. Journal of Occupational and Environmental Hygiene, v. 17, n. 2-3, 85-96. https://doi.org/10.1080/15459624.2020.1717502

Gaffney, J.; Bing, J.; Byrne, P. F.; Cassman, K. G.; Ciampitti, I.; Delmer, D.; Habben, J.; Lafitte, H. R.; Lidstrom, U. E.; Porter, D. O.; Sawyer, J. E.; Schussler, J.; Setter, T.; Sharp, R. E.; Vyn, T. J.; Warner, D. (2019). Science-based intensive agriculture: Sustainability, food security, and the role of technology. Global Food Security, v. 23, 236-244. https://doi.org/10.1016/j.gfs.2019.08.003

García Saltos, M. B.; Juca Maldonado, F; Juca Maldonado, O. M. (2016). Estudio de los eslabones de la cadena de valor del banano en la provincia de El Oro. Universidad y Sociedad, v. 8, n. 3, 51- 57. https://rus.ucf.edu.cu/index.php/rus/article/view/411

Gazzano Santos, I.; Achkar Borrás, M. (2014). Transformación territorial: análisis del proceso de intensificación agraria en la cuenca del área protegida Esteros de Farrapos, Uruguay. Revista Brasileira de Agroecología, v. 9, n.2, 30-43. http://revistas.aba-agroecologia.org.br/index.php/rbagroecologia/article/view/13411

Hernández Sampieri, S.; Fernández Collado, C.; Baptista Lucio, M. P. (2010). Metodología de la investigación (Quinta edición). McGraw-Hill.

Instituto Nacional de Meteorología e Hidrología (2018). Boletín Agroclimático Decadal (Boletín informativo No. DEI-BAD-30-2018). http://serviciometeorologico.gob.ec/meteorologia/bolhist/cli/2018/DECADAL/bol_dec_abr_dec3.pdf ec/

Ishikawa, K. (2003). ¿Qué es el control total de la calidad? Editorial Norma.

Ministerio de Agricultura y Ganadería. (2018). Boletín situacional del banano y plátano. Ministerio de Agricultura, Ganadería, Acuacultura y Pesca. http://sinagap.agricultura.gob.ec

Marrufo, J. D.; Prieto, M.; Nava, J.; Ortega, J.; Bracho, B. (2015). Diagnóstico socioeconómico y técnico de los productores de plátano en el sector Las Vegas del municipio Santa Rita, estado Zulia. Revista de la Facultad de Agronomía, v. 32, n. 1, 82-105. https://produccioncientificaluz.org/index.php/agronomia/article/view/27175/27797

Masaquiza Moposita, D. A.; Pereda Mouso J.; Curbelo Rodríguez, L.; Figueredo Calvo, R.; Cervantes Mena, M. (2017). Intensificación de los sistemas agropecuarios y su relación con la productividad y eficiencia. Resultados con su aplicación. Artículo de revisión. Revista de Producción Animal, v. 29, n. 2, 57-64. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2224-79202017000200008

Nava, J. C.; Ávila, A.; Bueno, D.; Contrera, J. (2014). Efecto de diferentes presentaciones comerciales de plátano Hartón sobre la relación costo–beneficio de los productores de la Cuenca del Lago de Maracaibo. Revista de Ciencias Sociales, v. 20, n. 1, 101-111. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=28030334008

Nava, J. C.; Sánchez Urdaneta, A. B.; Ortega Alcalá, J. A. (2017). Gestión de planificación económica en el cultivo del plátano en el estado venezolano del Zulia, Venezuela. Revista de la Facultad de Agronomía, v. 34, n. 3, 371-396. http://produccioncientificaluz.org/index.php/agronomia/article/view/27244/27866

Navas Suárez, M. A. (2019). Tipos de control para el (Radopholus similis) en banano (Musa paradisiaca) (Trabajo de grado). https://cia.uagraria.edu.ec/cia_inv_view.php?id=29909&option=view

Orellana Calle, C. R. (2019). Influencia de dos residuos de cosecha más microorganismos eficientes en el desarrollo y producción de banano (Musa acuminata), El Guabo - El Oro (Trabajo de grado). https://cia.uagraria.edu.ec/cia_inv_view.php?id=29811&option=view

Ortiz, R. (2012). El cambio climático y la producción agrícola. Banco Interamericano de Desarrollo. http://siatma.org/sitios/biblioteca/uploads/ESG-TN-383_El_cambio_climatico_y_la_.pdf

Rincón, M.; Morales, H.; Nava, J.; Gil, M. (2015). Desarrollo sostenible de la comunidad de Cherepta de la Sierra de Perijá, estado Zulia. Revista de la Facultad de Agronomía, v. 32, n. 3, 381-406. https://produccioncientificaluz.org/index.php/agronomia/article/view/27189/27811

Reigada, A.; Delgado, M.; Perez Neira, D.; Soler Montiel, M. (2017). La sostenibilidad social de la agricultura intensiva almeriense: una mirada desde la organización social del trabajo. Revista de Estudios sobre Despoblación y Desarrollo rural, n. 23, 197-222. https://doi.org/10.4422/ager.2017.07

Rojas-Arenas, I. D.; Cardona-Quintero, J. A.; Gallego-Alzate, J. B. (2017). Estrategias de desarrollo económico local para el municipio de Girardota. Revista CEA, v. 3, n. 6, 29-45. https://doi.org/10.22430/24223182.770

Rosero, J. (2001). Un análisis sobre la competitividad del banano ecuatoriano. Apuntes de Economía, n. 17. Banco Central del Ecuador. https://contenido.bce.fin.ec/documentos/PublicacionesNotas/Competitividad/Estudios/ae17.pdf

Salazar Soledispa, V. B.; Duran Salazar, G. M.; Acosta Povea, R. A. (2017). El banano y su consumo en el Ecuador. Revista Publicando, v. 4, n. 13, 283-292. https://revistapublicando.org/revista/index.php/crv/article/view/848

Sarandón, S.; Flores, C. (2009). Evaluación de la sustentabilidad en agroecosistemas: una propuesta metodológica. Agroecología, v. 4, 19-28. https://revistas.um.es/agroecologia/article/view/117131

SAS Institute, Inc. (2014). Statistical Analysis System (Release 9.1.3). https://www.sas.com/en_us/trials.html

Silva, D.; Rincón, N.; Pérez, Y.; Peña, M. E.; Urdaneta, F. (2007). Nudos críticos de procesos gerenciales en unidades de producción de ganadería de doble propósito del municipio Machiques de Perijá, estado Zulia. Revista de la Facultad de Agronomía, v. 24, n. 3, 547-576. http://ve.scielo.org/scielo.php?pid=S0378-78182007000300009&script=sci_arttext

Silva, M. P.; Gómez, A.; García, A. (2012). Proceso gerencial aplicado por productores de uva (vitis vinífera L.) del municipio Mara, estado Zulia, Venezuela. Revista de la Facultad de Agronomía, v. 29, n. 4, 645-671. https://produccioncientificaluz.org/index.php/agronomia/article/view/27087

Soto, M. (2011). World situation and advances of banana production and technology. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 33, n. SPE1, 13-28. https://doi.org/10.1590/S0100-29452011000500004

Uribe-Gómez, J. A.; Quintero-Ramírez, S. (2017). Aplicación de los modelos de simulación en entornos productivos bajo la metodología de teorías de las restricciones. Revista CEA, v. 3, n. 6, 11-27. https://doi.org/10.22430/24223182.654

Valencia Viles, D. A. (2019). Efecto del extracto de Eichhornia crassipes en la producción de banano (Musa paradisiaca) (Trabajo de grado). https://cia.uagraria.edu.ec/cia_inv_view.php?id=29831&option=view

Vargas Lozano, H. J. (2016). Efecto de dos bioestimulantes foliares en la productividad del cultivo de banano (Musa acuminata) Cantón Simón Bolívar, provincia del Guayas (Trabajo de grado). https://cia.uagraria.edu.ec/cia_inv_view.php?id=26432&option=view

Vargas, O.; Velasco, J. (2011). Nivel gerencial y tecnología reproductiva en fincas ganaderas de doble propósito del municipio La Cañada de Urdaneta, estado Zulia, Venezuela. Revista de la Facultad de Agronomía, v. 28, n. 1, 123-145. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3661449

Velasteguí Páez, A. G. (2014). Análisis comparativo de los beneficios monetarios y no monetarios de productores bananeros vinculados o no al comercio justo. Machala, El Oro (Trabajo de grado). http://www.dspace.uce.edu.ec/handle/25000/2499

Villavicencio Flores, A. M. (2014). Evaluación de la sustentabilidad del Sistema de Producción de la Zona de Autosuficiencia de la Parroquia San Joaquín (Tesis de Maestría). https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/6636

Zabala, M. D. (2011). Eficiencia económica en unidades de producción de plátano (Musa AAB Plátano Hartón) en la zona Sur del Lago de Maracaibo (Trabajo de grado). https://es.scribd.com/document352303959/Zabala-Caraballo-Mayra-Del-Valle

How to Cite
Centanaro, P. H., & Nava, J. C. (2021). Bottlenecks of Managerial Processes at Banana Production Units in Milagro, Ecuador. Revista CEA, 7(13), e-1554. https://doi.org/10.22430/24223182.1554

Downloads

Download data is not yet available.
Published
2021-01-30
Section
Research Papers

Altmetric