Evaluation Using Multivariate and Simulation Techniques of the Productive Efficiency of the Coastal Cheese Supply Chain in the Colombian Caribbean Region
Abstract
Efficiency in production processes is understood as the optimization of resources used to obtain maximum production levels at minimum costs and without sacrificing product quality. Therefore, this research aimed to evaluate the productive efficiency of the coastal cheese supply chain in the departments of Magdalena, Córdoba, and La Guajira, in the Colombian Caribbean region. To this end, the methodology employed consisted of a combination of discrete simulation modeling and multivariate analysis, specifically Principal Component Analysis (PCA) and Multivariate Analysis of Variance (MANOVA), to determine the behavior of production costs, shipping costs, and production value in the different departments mentioned. Within this framework, surveys were conducted to collect primary data from producers, marketers, and end customers, allowing us to identify significant differences between Caribbean departments in terms of their productive performance. The results showed that Córdoba pays the highest production costs and the lowest profits, while Magdalena and La Guajira, with traditional artisanal production methods and similar logistic characteristics, achieved minimal differences but higher profits levels. MANOVA analysis confirmed that Córdoba performed differently, indicating that solutions must be tailored to the specific characteristics of each department in the region. Furthermore, the importance of incorporating technologies and improving logistics to increase the efficiency of the supply chain was highlighted. Finally, it is concluded that the use of digital platforms impacts the improvement of the marketing of any good or service (such as coastal cheese) through integration and the promotion of collaboration between chain actors, allowing increased added value, higher profits, and competitiveness in national and international markets.
References
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). El desarrollo del sector lechero. Accessed: Sep. 14, 2024. [Online]. Available: https://www.fao.org/dairy-production-products/socio-economics/dairy-development/es
D. Cardona Arbeláez et al., Logística y cadena de suministro: aproximaciones teórico-prácticas, Núcleo modelo logístico de comercialización y exportación para ganado en pie y productos agrícolas, Sincelejo, Colombia: Cecar Editorial, 2019. https://www.cecar.edu.co/documentos/editorial/e-book/logistica-y-cadena-de-suministro-digital.pdf
D. Acevedo, J. D. Jaimes, and C. R. Espitia, “Efecto de la adición de lactosuero al queso costeño amasado,” Inf. Tecnol., vol. 26, no. 2, pp. 11-16, Jul. 2015. https://doi.org/10.4067/S0718-07642015000200003
R. A. Ruíz Pérez, N. Y. Menco Morales, and L. M. Chams Chams, “Valoración microbiológica de queso costeño artesanal y evaluación higiénico-locativa de expendios en Córdoba, Colombia,” Rev. Salud Pública, vol. 19, no. 3, pp. 311-317, May. 2017. https://doi.org/10.15446/rsap.v19n3.54853
M. M. Simanca-Sotelo, L. A. Montoya-Restrepo, and I. A. Montoya-Restrepo, “Caracterización de la cadena productiva de lácteos en Córdoba-Colombia,” Aibi Rev. Inv. Admin. Ingen., vol. 9, no 2, pp. 33-39, May. 2021. https://revistas.udes.edu.co/aibi/article/view/caracterizacion_de_la_cadena_productiva_de_lacteos_en_cordoba-co
J. C. Prada Herrera, M. R. Vizcaíno Bermejo, C. C. Bolaños Contreras, T. Jiménez Ochoa, and C. García, “Calidad microbiológica de queso costeño artesanal expendidos en la comuna cuatro de Valledupar-Colombia,” Ciencia Latina, vol. 7, no. 2, pp. 1387-1406, Apr. 2023. https://doi.org/10.37811/cl_rcm.v7i2.5409
J. L. Barbosa Sanguino, “Mejoramiento de la producción de leche mediante nuevas alternativas alimenticias en la hacienda El Caribe adscrita a la Empresa Ganadería El 24, en Fundación-Magdalena,” Tesis Doctoral, Universidad de la Sabana, Chía, Colombia, 2014. https://repositorioinstitucional.ufpso.edu.co/xmlui/handle/20.500.14167/3267
E. Causado-Rodríguez, A. De la Peña Cuao, and I. M. Romero Borja, “Internationalization of Coastal Cheese from the Colombian Caribbean: ‘A Cluster Analysis of The Global Cheese Market’,” Solovyov Studies ISPU, vol. 73, no. 7, pp. 37-49, Jul. 2025. https://doi.org/10.5281/Zenodo.16421740
E. Causado-Rodriguez, J. Fonseca, and A. Galindo, Gestión Empresarial y Asociatividad Productiva para la Cadena de Suministro del Queso Costeño en el Caribe Colombiano, Riohacha, Colombia: Editorial Uniguajira, 2023. https://repositoryinst.uniguajira.edu.co/entities/publication/bfa7c11c-53e2-4047-86dd-8c3ab7f72fc5
C. Gutiérrez Castañeda, and I. Burbano Caicedo, La quesería artesanal como herramienta de desarrollo regional: caso queso costeño colombiano y su evolución hacia una marca colectiva, Barranquilla, Colombia: Universidad Libre, 2015. https://doi.org/10.18041/978-958-9145-60-9
E. Causado-Rodriguez, J. J. Vargas Sánchez, and A. M. Peñaloza Fernández, “Classification and Typification of Costeño Cheese in the Colombian Caribbean Through Multivariate Analysis of Physico-chemical Parameters: Base Study for the department of Magdalena,” J. Posthum., vol. 5, no. 5, pp. 1195-1217, May. 2025. https://doi.org/10.63332/joph.v5i5.1433
V. I. Balza-Franco, and D. A. Cardona-Arbeláez, “La relación entre logística, cadena de suministro y competitividad: una revisión de literatura,” Rev. Espacios, vol. 41, no. 19, p. 13, May. 2020. https://www.revistaespacios.com/a20v41n19/20411913.html
B. L. Santos Hernández, “Gestión del conocimiento y sostenibilidad en la gestión de la cadena de suministro: revisión de literatura,” Telos, vol. 24, no. 3, pp. 732-748, Sept 2022. https://doi.org/10.36390/telos243.17
E. Gómez-Verjel, A. Pérez-Simancas, M. S. Carrillo-Landazábal, and H. Cohen-Padilla, “Modelo de gestión de la cadena de suministro para el sector lácteo colombiano,” Panorama Econ., vol. 26, no. 2, Apr-Jun. 2018. https://revistas.unicartagena.edu.co/index.php/panoramaeconomico/article/view/2235/1829
R. Heema, S. Sivaranjani, and K. S. Gnanalakshmi, “An Insight in to the Automation of the Dairy Industry: A Review,” Asian J. Dairy Food Res., vol. 41, no. 2, pp. 125-131, Apr. 2022. https://doi.org/10.18805/ajdfr.DR-1856
D. Užar, and J. Filipović, “Determinants of consumer purchase intention towards cheeses with geographical indication in a developing country: Extending the theory of planned behavior,” Market-Tržište, vol. 35, no. 2, pp. 183-204. https://doi.org/10.22598/mt/2023.35.2.183
J. A. Macias Urrego, L. A. Montoya Restrepo, and V. García Pineda, “Discusiones en torno a la industria láctea en un contexto internacional: una revisión sistemática de literatura y agenda de investigación,” EIEI Acofi, p. 3564. Sep. 2024. https://doi.org/10.26507/paper.3563
A. Taneja et al., “Artificial Intelligence: Implications for the Agri-Food Sector,” Agronomy, vol. 13, no 5, p. 1397, May. 2023. https://doi.org/10.3390/agronomy13051397
A. Silvera Sarmiento, A. Corredor Bustamante, H. Bermeo Duque, C. Ramírez Betancur, and N. Van Son, “Centros de desarrollo empresarial zonal: experiencias significativas de desarrollo sostenible en Medellín,” Rev. Lasallista Inv., vol. 13, no. 2, pp. 57-79, Dec. 2016. https://revistas.unilasallista.edu.co/index.php/rldi/article/view/1212/1009
V. Sahni, S. Srivastava, and R. Khan, “Modelling techniques to improve the quality of food using artificial” intelligence,” J. Food Qual, vol. 2021, p. 2140010, Jul. 2021. https://doi.org/10.1155/2021/2140010
N. R. Mavani, J. M. Ali, S. Othman, M.A. Hussain, H. Hashim, and N. A. Rahman, “Application of artificial intelligence in food industry—A guideline,” Food Eng. Rev., vol. 14, pp. 134-175, Mar. 2022. https://doi.org/10.1007/s12393-021-09290-z
E. Guzmán, R. Poler, and B. Andrés, “Un análisis de revisiones de modelos y algoritmos para la optimización de planes de aprovisionamiento, producción y distribución de la cadena de suministro,” Dir. Org., vol. 70, pp. 28-52, Apr. 2020. https://doi.org/10.37610/dyo.v0i70.567
Y. Qi, B. Huo, Z. Wang, and H. Jeff Yeung, “The impact of operations and supply chain strategies on integration and performance” Int. J. Prod. Econ., vol. 185, pp. 162-174, Mar. 2017. https://doi.org/10.1016/j.ijpe.2016.12.028
S. Penagos-Arroyave, Y. F. Ceballos, V. V. García-García, and M. Munera-Pulgarín, “Discrete event simulation model to evaluate inventory policies in a specialized restaurant,” Aibi Rev. Inv. Admin. Ing., vol. 10, no. 1, pp. 85-92, Jan. 2022. https://revistas.udes.edu.co/aibi/article/view/modelo_de_simulacion_discreta_para_evaluar_politicas_de_inventar/2572
K. A. Constante Paredes, “Mejora en la línea de producción de quesos en la empresa productos lácteos San José basada en tiempos y movimientos,” Tesis de grado, Universidad Técnica de Ambato, Ambato, Ecuador, 2022. https://es.scribd.com/document/675866275/MEJORA-EN-LA-LINEA-DE-PRODUCCION-DE-QUESOS
L. F. Espinoza Parada, “Diseño del proceso productivo de una pyme del sector gastronómico alineado a la cadena de suministro,” Tesis de Maestría, Universidad Autónoma de Nuevo León, San Nicolás de los Garza, México, 2018. http://eprints.uanl.mx/id/eprint/16279
J. X. Chica Mendoza, C. M. Muñoz Ríos, M. J. Mera Bravo, G. M. Tuárez Zambrano, and J. R. Macias Barberán,” Optimización de la cadena de suministro en la agroindustria de servicio alimentario: Supply Chain Optimization in the Food Service Agribusiness,” Rev. Cient. Multi. G-Nerando, vol. 5, no. 2, p. 458, Aug. 2024. https://doi.org/10.60100/rcmg.v5i2.282
M. M. Simanca, L. A. Montoya, and C. A. Bernal, “Gestión del Conocimiento en Cadenas Productivas. El Caso de la Cadena Láctea en Colombia,” Inf. Tecnol., vol. 27, no. 3, pp. 93-106, 2016. https://doi.org/10.4067/S0718-07642016000300009
I. Simón-Marmolejo, and J. Medina, “ProModel: Una herramienta alternativa al evaluar el rendimiento de la actividad industrial,” Iberoameric. Journ. Ind. Engin., vol. 5, no. 10, pp. 232-250, Nov. 2013. https://periodicos.ufsc.br/index.php/IJIE/article/view/104563
M. R. Arteaga-Márquez, H. L. Hernández-Hernández, and C. D. Peñate-Quiroz, “Elaboración de un queso procesado tipo untable obtenido a partir de queso costeño,” Inf. Tecnol., vol. 31, no. 2, pp. 187-196, Apr. 2020. http://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642020000200187
J. A. Giraldo García, O. D. Castrillon Gomez, and J. A. Arango Marin, “Simulation of a Sugar Supply Chain,” in 20th LACCEI Int. Multi-Conf. Engin. Edu. Technol: Education, Research and Leadership in Post-pandemic Engineering: Resilient, Inclusive and Sustainable Actions, Boca Raton, USA, 2022. http://dx.doi.org/10.18687/LACCEI2022.1.1.558
V. Vostriakova, O. Kononova, S. Kravchenko, A. Ruzhytskyi, and N. Sereda, “Optimization of Agri-Food Supply Chain in a Sustainable Way Using Simulation Modeling,” Int. J. Comp. Sci. Net. Secur., vol. 21, no. 3, pp. 245-256, Mar. 2021. https://doi.org/10.22937/IJCSNS.2021.21.3.33
G. R. Henríquez-Fuentes, D. A. Cardona-Arbeláez, C. Paternina-Arboleda, and A. León-González, “Medición para cadenas de suministro bajo indicadores claves de desempeño (KPI) y tecnologías de información,” Dict. Libre, vol. 2, no. 23, pp. 61-74, Oct. 2018. https://doi.org/10.18041/2619-4244/dl.23.5147
S. N. Samán Chingay, W. I. Mendoza Alfaro, M. del P. Miranda Guerra, and R. Esparza Huamanchumo, “Resiliencia y competitividad empresarial: Una revisión sistemática, período 2011–2021,” Rev. Cienc. Soc. Venez., vol. 28, no. 3, pp. 306-317, Jul. 2022. https://produccioncientificaluz.org/index.php/rcs/article/view/38476
A. Cervera Muñoz, J. Gregorio Medina, and O. Andrés Sierra, “Análisis estadístico multivariado de la gestión en los procesos de la cadena de abastecimiento en empresas de familia de la ciudad de Bogotá. Estudio de caso: empresas de familia del sector de alimentos de la localidad de Chapinero,” Rev. Lasallista Investig., vol. 21, no. 2, pp. 138-163, Jan. 2025. https://doi.org/10.22507/rli.v21n2a3495
D. Battacchi, R. Verkerk, N. Pellegrini, V. Fogliano, and B. Steenbekkers, “The state of the art of the evaluation of the naturalness of food ingredients: a review of the proposed approaches and their relationship with consumption trends,” Trends Food Sci. Technol., vol. 106, pp. 434-44, Dec. 2020. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2020.10.013
E. García Dunna, H. García Reyes, and L. E. Cárdenas Barrón, Simulación y análisis de sistemas con ProModel, México: Pearson Educación-México- Catalogo Editorial, 2013. https://cffgblog.wordpress.com/wp-content/uploads/2017/03/libro-simulacic3b3n-y-anc3a1lisis-de-sistemas-2da-edicic3b3n.pdf
A. Morales-González, J. Rojas-Ramírez, L. M. Hernández-Simón, A. Morales-Varela, S. V. Rodríguez-Sánchez, and A. Pérez-Rojas, “Modelación de la cadena de suministro evaluada con el paradigma de manufactura esbelta utilizando simulación,” Científica, vol. 17, no. 3, p. 1717, Jul-Sep. 2013. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=61436206004
Downloads
Copyright (c) 2025 TecnoLógicas

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
| Article metrics | |
|---|---|
| Abstract views | |
| Galley vies | |
| PDF Views | |
| HTML views | |
| Other views | |
Funding data
-
Ministerio de Ciencia, Tecnología e Innovación
Grant numbers BPIN 2020000100116 SGR





